Bewakingscamera: Een Onmisbaar Hulpmiddel Bij Beveiliging

Beveiliging is essentieel voor elk gebouw, elke onderneming en elke woning. Het installeren van bewakingscamera's is één van de meest effectieve manieren om de veiligheid te verhogen en onwettige activiteiten te voorkomen. Deze camera's zijn inmiddels een onderdeel geworden door beveiliging en zorgen ervoor dat gebouwen, zowel particulier als zakelijk, goed beschermd zijn tegen inbraak en diefstal. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten bewakingscamera's, waar je op moet letten bij het aanschaffen en installeren van een bewakingscamera en voordat deze camera's nog meer kunnen worden gebruikt.

Soorten bewakingscamera's

Er zijn verschillende soorten bewakingscamera's beschikbaar. Het is belangrijk om te weten welke camera het beste verleden is bij uw beveiligingsbehoeften en de te beveiligen omgeving.

Dome-camera

Een domecamera wordt ook wel eens een bolcamera genoemd. Zoals de naam waarschijnlijk zit de camera in een bolvormige behuizing en is deze minimaal bevestigd aan het plafond. Dome camera's zijn ideaal voor bewaking in openbare ruimtes en op grote hoogtes omdat ze niet opvallen en moeilijk te saboteren zijn. Daarnaast is deze camera voorzien van een Fish Eye-lens die een grote kijkhoek oplevert.

Bullet-camera

De kogelcamera ontleent zijn naam aan zijn gladde, langwerpige vorm die lijkt op een kogel. Deze camera's worden zelden genoemd aan muren of plafonds. Doordat de camera's vaak ook nog eens voorzien zijn van infrarood LED-verlichting zijn ze uitermate geschikt om in donkere ruimtes of buiten te gebruiken.

PTZ-camera

PTZ staat voor pan-tilt-zoom en laat zien wat deze camera kan: het kan pan-, tilt- en zoomfuncties maken. In feite is het cameragedeelte van de PTZ-camera een domecamera maar dan met de pan-tilt-zoomfunctie erbij. Dit is een zeer ontwikkelde camera omdat je op afstand de acties kunt aansturen waardoor deze veel gebruikt worden in live bewakingssituaties.

Verborgen camera

Verborgen camera's zijn camera's die bedoeld zijn om onopvallend ergens neer te zetten of te hangen. Het doel van deze camera's is om discrete videobewaking uit te voeren en het gedrag van mensen in situaties en omgevingen vast te leggen zonder dat ze waar te nemen zijn.

Nachtzichtcamera

Een nachtcamera is een camera die in staat is om zelfs in volledige duisternis een duidelijk beeld te geven. Dit komt door de achterliggende technologie die gebruik maakt van infraroodlicht om objecten zichtbaar te maken. Dit type camera wordt vaak gebruikt geplaatst, waarbij de meeste inbraken in de nacht worden voorkomen.

Warmtecamera

Thermische camera's worden ook wel warmtebeeldcamera's genoemd. Deze camera's maken gebruik van gelijktijdige straling om een ​​beeld te vormen. Zo kun je zien welke objecten van personen warmer zijn dan de omgeving. Het is een bijzonder nuttige camera in het geval van een bosmerk of als onderdeel van de beveiliging op een militair gebied.

Waar op te letten bij de aankoop en installatie van een bewakingscamera

Het verwerven en installeren van een bewakingscamera kan een korte investering zijn. Daarom is het belangrijk om een ​​aantal zaken in gedachten vast te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Resolutie

De resolutie is belangrijk omdat het bepaald hoe duidelijk de beelden zijn. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder de beeldkwaliteit. Voor een optimale beeldkwaliteit is een 4K-resolutie aan te bevelen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is ook belangrijk om in de gaten te houden. Zoals hierboven beschreven is de resolutie een belangrijk aspect. Kijk ook of de camera is voorzien van Wide Dynamic Range (WDR) technologie, omdat deze technologie ervoor zorgt dat beelden met veel contrast toch scherp worden weergegeven.

Opslag

Opslag is onmisbaar bij een bewakingscamera. Het is belangrijk om een ​​goede keuze te maken voor de manier waarop de beelden worden opgeslagen. Maak daarbij ook een goede vervanging tussen veiligheid en de vervangen.

Toezicht

Ten slot wil je natuurlijk graag het beeldmateriaal terug kunnen kijken. Bekijk het van belang dat je de beelden vanaf een centraal toezichtpunt kunt bekijken. Een goede optie hiervoor is om de beelden via de Cloud te bewaren en te bekijken.

Andere toepassingen van Bewakingscamera's

Bewakingscamera's worden ondertussen ook gebruikt voor andere doeleinden dan beveiliging. we bespreken de belangrijkste toepassingen.

Verkeerscamera's

Verkeerscamera's worden gebruikt om de veiligheid op de weg te vergroten. Deze camera's zijn in staat om gedragspatronen van bestuurders vast te leggen, ongelukken te registreren en verkeersstromen te monitoren.

Camera's In De Zorgsector

Ook in de zorg wordt gebruik gemaakt van bewakingscamera's. Bewakingscamera’s in ziekenhuizen of verpleeghuizen worden ingezet om patiënten en personeel te beschermen. Zo wordt een duidelijk inzicht verkregen over wie bij welke patiënt is, welk medicijn wordt uitgegeven, en dergelijke zaken.

Camera's in De Retail

In winkels en supermarkten worden bewakingscamera's vaak gebruikt om diefstallen te voorkomen. Daarnaast kunnen deze camera's ook worden gebruikt om koopgedrag te analyseren en winstgevendheid te optimaliseren.

Camera's In Het Verkeer

In steden en dorpen worden bewakingscamera's gebruikt om de verkeersstroom te monitoren. Door deze camera's zijn de mogelijke problemen in het verkeer snel te signaleren en te grijpen waar nodig.

Conclusie

Als de veiligheid van een pand van de omgeving het doel is dan is het gebruik van bewakingscamera's onmisbaar. Het kan het verschil maken tussen het wel of niet voorkomen van ongewenste activiteiten. Daarnaast zijn er nog een hoop andere toepassingen waarvoor bewakingscamera's gebruikt kunnen worden. Bij de keuze en installatie van een bewakingscamera is het belangrijk om de resolutie, beeldkwaliteit, opslag en toezicht te observeren. Door rekening te houden met deze aspecten ben je voorbereid op wat er kan gebeuren en beschik je over beelden in het geval van bijvoorbeeld een inbraak van een ander incident.