Alle Bedrijven In België

België, een van de kleinere Europese landen, is de thuisbasis van talloze bedrijven. Deze bedrijven variëren van kleine start-ups tot grote multinationals en spelen een vitale rol in de Belgische economie. Als copywriter heb ik de kans gehad om verschillende bedrijven te leren kennen en hun verhalen te vertellen. In deze tekst zal ik een overzicht geven van alle bedrijven in België en de industrieën waarin zij opereren.

De grootste bedrijven in België

Laten we beginnen met de grootste bedrijven in België. Om de grootte van een bedrijf te meten, kijken we naar de omzet en het aantal werknemers.

Op nummer één staat de Retailgigant, Delhaize. Delhaize is de grootste supermarktketen van België en eigendom van Ahold Delhaize. Met een omzet van 21 miljard euro in 2020, heeft Delhaize een omzet van 25% in België. Daarnaast heeft Delhaize meer dan 32.000 mensen in dienst.

Op de tweede plaats staat AB InBev. Als grootste brouwerij ter wereld is AB InBev gevestigd in Leuven en heeft het een omzet van 46 miljard euro. AB InBev is bekend van merken als Jupiler, Budweiser en Corona.

Ten derde is er het chemiebedrijf Solvay, gevestigd in Brussel. Solvay heeft in 2020 een omzet van 9 miljard euro behaald en heeft meer dan 23.000 werknemers in dienst. Solvay is vooral gespecialiseerd in de productie van chemische producten die worden gebruikt in de luchtvaartindustrie en de auto-industrie.

De Belgische sectoren

Nu we de grootste bedrijven van België hebben besproken, is het tijd om naar de sectoren te kijken waar deze bedrijven zich in bevinden.

De voedingsindustrie

België heeft een lange traditie van voedselproductie en dit is ook te zien in de huidige economie. Naast Delhaize zijn er tal van andere bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie. Zo is bijvoorbeeld Puratos, een bedrijf dat ingrediënten levert aan bakkerijen en patisseriewinkels. Ook Greenyard, een producent van groenten en fruit, en Lotus Bakeries, bekend voor z'n speculoos koekjes, zijn belangrijkste spelers in deze sector.

De technologie-industrie

De technologie-industrie in België is al enkele jaren in opkomst. Zo is er Barco, een bedrijf dat actief is in de ontwikkeling van visualisatie- en samenwerkingsoplossingen voor verschillende sectoren. Ook Materialise, gevestigd in Leuven, is een belangrijke speler op het gebied van 3D-printen. Het belangrijkste kenmerk van de technologie-industrie is de snelheid waarmee de sector groeit. Een steeds groter aantal bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van AI-oplossingen en het aantal in hun diensten.

De farmaceutische industrie

De farmaceutische industrie is ook sterk vertegenwoordigd in België. Zo heeft GSK (GlaxoSmithKline) een groot onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Waver. Ook UCB, gevestigd in Brussel, richt zich op onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen voor verschillende aandoeningen zoals epilepsie en de ziekte van Parkinson.

De bankensector

De bankensector is een andere belangrijke sector in België. Zo hebben banken zoals KBC en Belfius een groot netwerk van kantoren in het land. Daarnaast zijn er ook online banken zoals ING en Keytrade die erg populair zijn onder de jeugd.

Bedrijven en duurzaamheid

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van hun impact op het milieu en nemen stappen om duurzaam te worden. Zo heeft Coca-Cola European Partners onlangs aangekondigd dat het plannen heeft om tegen 2023 100% gerecyclede PET-flessen te gebruiken voor zijn dranken. Ook Colruyt Group, het moederbedrijf van de supermarktketen Colruyt, heeft ambitieuze doelen gesteld op vlak van duurzaamheid. Tegen 2030 wil het bedrijf geen voedsel meer verspillen en 80% van zijn inkomsten uit hernieuwbare energie halen.

Conclusie

De Belgische economie wordt grotendeels gedreven door verschillende grote bedrijven, die actief zijn in verschillende sectoren, zoals de voedingsindustrie, de technologie-industrie, de farmaceutische industrie en de bankensector. Veel zijn zich bewust van hun impact op het milieu en nemen stappen om deze impact te verminderen. Dit is een positieve evolutie die zal bijdragen aan de verdere duurzaamheid van de Belgische economie.